Kroppen - ett sammanhängande system

 Alla delar i kroppen samverkar och bildar tillsammans ett system som jobbar för att vi ska fungera. Alla olika delar utför arbeten som gynnar andra delar. Ett exempel är matspjälkningen. Den finns för att vi ska få i oss näringsämnen som tas upp av blodet utanför tarmen.  Blodet för alla näringsämnen till kroppens celler som tillsammans bildar vår kropp, däribland musklerna. Några exempel på muskler är hjärtat som pumpar runt blodet i kroppen och tungan. Den gör att vi kan göra oss förstådda och känna smaker, vilket vi behöver för att avgöra om maten är lämplig att ätas. Om det ändå skulle komma in bakterier eller virus i kroppen finns immunförsvaret där för att ta kål på dem. Immunförsvaret oskadliggör och tar bort främmande ämnen så att ingenting i kroppen ska smittas eller infekteras av bakterier eller virus.

Man skulle kunna fortsätta så här hur länge som helst. Kroppen innehåller så otroligt många delar som alla är av stor betydelse för att helheten ska fungera!

För att få kroppen att må bra gäller det att ta hand om den. Det gör man genom att ha en balanserad livsstil. Alla faktorer, det vill säga sömn, motion och intag av mat måste balanseras så att kroppen ska kunna göra sina uppgifter. En viktig faktor till ett glädjefyllt liv är att ha en frisk kropp.

Motionen behövs för att ge kroppen styrka och för att förbränna energi. Vår kropp liknar en maskin som är byggd för rörelse. Den mår bäst när vi använder och anstränger den. Matintaget måste balanseras efter motionen för att ge oss precis så mycket energi vi behöver och inte lagra den som fett. Om vi motionerar utan att äta tillräckligt får vi inte i oss nog av de näringsämnen vi behöver för att fungera. Träningen får då negativ inverkan istället för positiv. 

Sömnen är ett läge då vi vilar upp oss så att kroppen kan utföra de viktiga uppgifterna dag efter dag. Sömnen krävs för att helheten ska fungera.

Allt detta bidrar till ett gladare humör och starkare psykisk hälsa vilket ger en bättre vardag!  

 
/Moa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0