Sömn

Sovandet är kroppens återhämtning. Det är väldigt viktigt för att vi ska kunna fungera som vi ska. Hjärnan måste få vila, återhämta sig och bearbeta intrycken under dagen. Trötthet gör att vi blir mer mottagliga för stressande och påfrestningar. Därför sover vi ca en tredjedel av våran livstid, för att kroppen ska kunna återhämta sig till att arbeta, dag efter dag. Även om alla behöver mycket sömn, varierar det från individ till individ hur mycket sömn man är beroende av. Barn och tonåringar som utvecklas och lär sig som mest behöver flest timmar sömn.

 

Kroppens återhämtning

Under djupsömnen, som är en av tre stadier av sömnen, återuppbyggs och återhämtas kroppen. Då arbetar hjärnan långsammare och stresshormonerna sjunker till en låg nivå. Du sover som bäst när du varit uppe länge och på rätt tidpunkt. På dagen är kroppens ämnesomsättning hög, och på natten låg, vilket bidrar till en djupare sömn.

Tonåringar är extra beroende av sömn på grund av deras konstanta utvecklande. Under sömnen produceras könshormonerna som sköter utvecklingen av kroppen.

Kroppen fungerar sämre utan sömn

Vid sömnbrist får kroppen mycket svårare att utföra arbete, både fysiska uppgifter som att springa och mentala uppgifter som matteproblem. Sömnen påverkar även hjärnans mättnads- center och blodsockernivån så att vi blir hungrigare, och känner oss mer sugna på sötsaker när vi är trötta.

Vi kan inte bestämma över när vi blir utmattade och inte. Men vi kan göra mycket för att få en så god sömn som möjligt vilket gör att vi blir mer utvilade. Här är ett par tips för en god natt sömn:

  • Försök slappna av en timme innan du går och lägger dig så att din kropp och hjärna hinner slappna av och släppa taget om dagens händelser och jobb.
  • Skriv ner alla måsten på en lapp till dagen efter. Då slipper du hålla kvar allt medans du sover.
  • Undvik att göra läxor eller läsa jobbpapper i sängen, den ska vara en återhämtningszon där man släpper taget om vardagen och pustar ut.
  • Ha regelbundna sov- respektive uppstigningstider då vi mår allra bäst om vi har regelbundna rutiner.
  • Minska koffein intaget under dagen och drick inte energidrycker timmarna innan du ska sova. Alkohol gör att du lättare somnar men den gör sömnen mer ytligt och mindre djup.
  • Sov i ett mörkt, svalt och tyst rum. Om du har för varmt är det svårt att somna.
  • Motionera lagom. Kroppen behöver då mer återhämtning och gör det lättare att komma in i djup sömn.

 Källa

-          Vårdguiden http://www.vardguiden.se/Tema/Halsa/Somn/#close

-          Umo http://www.umo.se/Kroppen/Somn/

/Moa


Kommentarer
Postat av: Fröken Lena

kloka ord....:)

2011-12-08 @ 23:21:09
URL: http://eleverutangränser.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0