Depression

Depression är en sjukom som gör att man ofta känner sig nere och har ångest.  Den kan förekomma i samband med att något ledsamt hänt, i hård stress, konstant fysisk smärta eller före en annan sjukdom som är på väg att bryta ut. Knappt hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män drabbas någon gång i livet och behandlas med hjälp av speciella mediciner. Depressionen skiljer sig mot att vara lite deppig eller nere, utan är i en allvarligare grad som är ihållande. Hjärnans signalsubstanser kommer i obalans vilket påverkar aptiten, känslolivet, initiativförmågan och sömnen.

Orsaker och åtgärder

När och hur en person drabbas av depression är olika. I ditt fall låter det som, likt de flesta andra fall av depression, att det är många olika faktorer som påverkat din psykiska hälsa;

·           I ditt brev till mig fick jag en uppfattning om att du nästan aldrig träffar andra människor. Den sociala kretsen som vänner och familj är otroligt viktigt, som stöd när man går igenom något jobbigt och för att man ska känna behörighet. När man är med vänner brukar man känna sig gladare och lättare att ta sig igenom vardagen. Därför vill jag att du ska åka och besöka släktingar och familj som en start och ringa till dina gamla vänner för att se hur de står till och fråga om ni kan ses. Precis som jag skrev i inlägget om övervikt ska du flytta till kontoret. Där kommer du lättare kunna ta kontakt med personer på ett naturligt sätt och träffa nya arbetskamrater.

 ·           Du har även brist på fritidsintressen. För att livet ska kännas kul och lätt måste man ha saker man tycker om att göra, då man kan koppla av och bara ha roligt! I inlägget om övervikt skrev jag att du skulle ta dig ut och simma, på stranden eller i en simhall. Det är något du tycker om att göra och som tränar dina muskler och hjälper dig med förbränningen.

 ·           Du kan också bli fadder till ett barn eller ett djur som ligger illa till. Med din generösa inkomst har du råd att ge pengar till någon som behöver dem mer än dig. På det sättet kan du känna dig lättare inombords och upptäcka att du behövs. När du skänker pengar vet du att de går till ett bra ändamål och det kan göra jobbet roligare och mer betydelsefullt.

 ·           När din vän gick bort blev du förstörd och drog dig bort från dina vänner och familj. Det är hemskt och sliter på dig, självklart. Men du har rätt att leva ditt liv sunt och glatt ändå! Att släppa taget om sorgen och minnena kan vara svårt att ta tag i på egen hand. Därför råder jag dig att träffa en terapeut som kan hjälpa dig att prata ut. Med terapi kan du få hjälp att axla bördan och sorgen vilket kan göra dig lättare till mods så att du kan gå vidare med ditt liv.

Läkemedel finns också som hjälp på traven. Du kan klara det, det vet både du och jag!


Depression kan ligga bakom många problem

Att depressionen påverkar ditt liv vet vi redan. Men när du motverkar depressionen motverkar du också många andra problem. Depressionen kan orsaka smärtor i olika delar av kroppen. Känslor som otillräcklighet gör ofta att man tänker att man inte är värd något, vilket kan leda till att man inte längre känner att man behöver ta hand om sig själv. Att motverka depressionen och få en större social krets kan ge dig större motivation att ta hand om dig själv, dvs. träna, ha koll på matvanor, sova ordentligt och mer.

Kom ihåg, du är inte ensam om att ha gått igenom detta. Många miljoner människor har gått igenom detta före dig, och går igenom det just nu, precis som du gör. De allra flesta kommer ur depressionen, liksom andra problem, med lite stöd och en hel del styrka!

 

Källa

-            Vårdguiden http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Depression/

-             1177 http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Depression/

-            Web4health http://web4health.info/sv/answers/bipolar-dia-depression.htm

 

/Moa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0