Meniskskadan-Ubbe

Vad är meniskerna?

En menisk är en del som sitter i knäet. Menisken liknar broskets vävnad och består av vatten, kollagen och proteoglykaner. Den fungerar som en stötdämpare, ger lite stabilitet i knäet och som en utfyllnad mellan två ändar på benen som inte passar ihop på rätt sätt.  

 

Orsak:

I de flesta fall brukar meniskskador orsakas av vridvåld i sammanhang med någon lagsport eller idrottsaktivitet. Man kan också få problemet om man översträcker sig inom knäområdet.


Ubbes orsak:

 Efter vad jag har fått veta om din livsstil så har du troligtvis fått skadan efter en uppresning från hukande läge eller någon annan ställning du rest dig från hastigt. En annan teori är att du kan ha vridit knäet i någon onormal vinkel. Men det finns också en annan anledning som är möjlig. Fetma kan orsaka belastningar i lederna vilket kan leda till att de lättare skadas vid vridning och andra vinklar. Vikten ger knäna större belastning och de blir därmed sårbarare. Detta är ännu en anledning till varför du ska börja ändra din livsstil, omedelbart.

Eftersom att din läkare sade till dig att du har miniskskada antar jag att du har ett par av symptomen jag beskrev här nedanför. Därför har jag lagt till övningar och andra saker du kan göra för att ditt knä ska bli bättre eller kännas av mindre.

 

Symptom:

·         Smärta när du gör djupa knäböj, översträckning eller vidrörelse på knät

·        Minskad rörlighet i knäleden

·        Smärta vid belastning

·        Låsning i knäet

·        Svullnad

·        Nedsatt styrka i främre lårmuskeln

 

 

Åtgärder

För att träna upp den skadade menisken bör man träna i steg och öka allteftersom. Gör alla övningar varje dag enligt instruktionerna. Eftersom att du inte har skrivit om att knäskadan påverkar ditt gående så mycket hoppar jag över de första övningarna för de allra svåraste fallen.



Steg 1
, första dagarna.

 

Steg 1 - övning 1

Sitt på kanten av ett bord och sätt det skadade benet snett nedåt mot golvet så att det är rakt. Spänn benet så att knäleden pressas nedåt en aning och vinkla foten uppåt. Sedan lyfter du benet långsamt uppåt tills att den är ca 15 cm från golvet. Upprepa övningen 20-25 gånger per runda, varav du ska göra 3 rundor per pass. Passen ska göras 3 gånger per dag.  

 


Steg 1 - övning 2

Ställ dig på en bänk eller liknande med något du kan hålla i dig i så att du inte tappar balansen. I trappan är ett bra alternativ. Stå med tårna på trappsteget/bänken och resten av foten utanför. Håll med båda händerna i räcket eller någon form av handtag. Sedan skjuter du ifrån så att du står på tå. Om detta inte alls känns av i knät kan du testa att stå på en fot och göra detta. Upprepa övningen 20-25 gånger per runda, varav du ska göra 2 rundor per pass. Passen ska göras 2 gånger per dag.

 

  

Steg 2 – veckorna ca 2-4

Steg 2- övning 1

Ställ dig på en balansplatta och gör stora och små cirkel rörelser med fötterna. När du känner att du fått in balansen försöker du stå på ett ben, och gör detsamma. Försök att stå still på plattan ca 30 sekunder. Upprepa ca 5 gånger per pass. Passen ska göras en gång per dag.

 

  

Steg 2 - övning 2

Lägg fram två madrasser eller något annat väldigt mjukt på golvet så att man sjunker ner, eventuellt en tjockmatta. Börja gå långsamt och öka sedan i steg så att du till slut joggar med högre knän. Gör detta i 3-5 minuter, en gång per dag.

 

 

    

 

Steg 2 – övning 3

Gå upp och ner i snabbt tempo på en låda eller trappsteg, runt 15 cm högt, och turas om vilken av fötterna som går först. Upprepa 20 gånger per runda varav du ska göra 2 rundor per pass. Passet ska utföras en gång per dag.

 



 

Steg 3 – Veckorna ca 4-12

Här bör du kunna träna i mer alldaglig form. Under denna period då du gjort knäövningarna har du varit tvungen att utföra små fysiska övningar. För både din vikt, ditt välmående, ditt humör och dina flesta andra problems skull bör du nu skaffa ett kort på närmaste gym. Där kan du göra övningar på styrkemaskiner så att du och ditt knä vänjer sig vid det. Läs gärna mer om träningen och vikten  i de andra inläggen jag gjort.  


 Källa:

-          Rehband Medical http://medical.rehband.se/SkadeGuide.aspx?m=11679&a=13346

-          Lj http://www.lj.se/index.jsf?childId=8885&nodeId=31511&nodeType=12

-          Läkarhuset http://www.lakarhuset.com/docs/rehab_akut_meniskskada.pdf



/Moa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0