Huden som skydd

Huden som skydd

Huden är ett organ som sitter längst ut på kroppen och är uppdelat i tre olika lager. Lagren kallas överhuden, läderhuden och underhuden.  Hudens främsta uppgift är att skydda kroppens innehåll och för att hålla ihop det till en individ. Men den har väldigt många uppgifter som gynnar oss. Att en fjärdedel av våran kroppsvikt utgörs av huden och att huden tar upp så pass stor plats gör den till det största organet i vår kropp. 

 

 Överhuden

Överhudens översta lager kallas hornlagret. Det lagret består av döda celler som blivit påverkat av hornämne som är ett slags protein. Detta är ett effektivt sätt för att inte överhuden ska bli för tjock. Lagret som finns under det döda lagret som vi ser är lagret med levande celler. I blod dess nedre del ligger tillväxtlagret, där alla celler skapas. Allt eftersom fler celler skapas trycks de äldsta uppåt och tillslut dör de.

 I överhuden finns pigment. Pigment är det färgämne som gör huden brun. Det är ett skydd mot UV-ljuset i solen, som är skadligt för oss. UV-strålningen kan bland annat ge oss hudcancer. Huden blir brunare ju mer UV-ljus som träffar den eftersom att vi ska öka skyddet mot den.  

 Det finns många som väljer att sola solarium på vintern för att vara bruna även när solen inte längre är särskilt stark. Solarium är en maskin med lampor som skickar ut UV-ljus. Men om man gör detta för ofta, mer än 10 gånger per år ökar riskerna för hudcancer mycket. Huden åldras också i förtid om man solar för mycket, i solarium eller på stranden.  

 Du har nog hört att man inte ska sitta inne för mycket av mamma eller pappa någon gång. En av anledningarna till detta är att solens strålar, med UV-ljus i, bildar D-vitamin i huden vilket är nyttigt för oss. Alltså är ljuset bara skadligt för oss i för hög dos.

 
Läderhuden

Läderhuden sitter under och är tjockare än överhuden. Den består av proteintrådar som är starka och elastiska för att den ska vara lätt att böja. Dessa trådar minskar ju äldre vi blir. Huden blir då mindre elastisk, och det är därför gamla människor ofta är rynkiga.

 Läderhuden är det mellersta lagret vilket gör det väldigt passande att det innehåller mycket blodkärl. De behövs för att ge cellerna i huden näring och syre, precis som vilka andra celler som helst. Blodkärlen hjälper också till att hålla huden i rätt temperatur genom att reglera hur mycket  som passerar genom dem. När vi fryser drar kärlen ihop sig för att blodet ska färdas i mindre mängd genom huden.

Hårsäckarna är som små påsar där hårstråna växer ut. De sitter ihop med pyttesmå muskler som späns vid kyla och därför reser hårstråna sig när vi blir kalla. När hårstråna reser sig kallas det att vi får gåshud.

 
Svettkörtlarna sitter i läderhuden. De producerar svett som är ett effektivt medel för att inte överhettas. Vid avdunstningen av svett går det åt värme vilket gör att vi blir kylda. Svett luktar inte när det först kommer på huden. Bakterier som lever på huden och livnär sig på ämnen i svett bildar avfallsämnen som utsöndrar lukten vi associerar med svett.



Underhuden

Underhuden innehåller fettceller som lagrar fett. Fett fungerar dels som reservenergi för kroppen men isolerar även mot kyla.  

 

Källa

-         Huddoktor http://huddoktor.com/patient/Läderhuden/247.html

-         Titano biologi. Av Henriksson, Anders (2008) sid. 274, 275, 276, 277



/Moa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0