Ryggont-Ubbe

Ryggont - Ubbe

Ryggont är ett väldigt vanligt problem som sällan beror på någon sjukdom. Nästan alla kommer att ha ont i ryggen någon gång i livet när de burit något tungt eller vridit sig i en onormal vinkel. Ca 8 av 10 personer har någon gång haft ont i ryggen på ett eller annat sätt. De flesta sorters ryggproblem går över efter ett tag men det finns även allvarligare sådana. Ett lite allvarligare och mer ihållande problem är diskbråck. Vid diskbråck har en disk mellan två kotor gått sönder och det kan då krävas en operation eller andra åtgärder.  

Orsak

Att ha ont i ryggen kan ha många orsaker. Forskningen har inte kunnat förklara de höga siffrorna av drabbade. Grovarbetare drabbas lika ofta som stillasittande arbetare, och kvinnor lika ofta som män. Smärtan kan ha orsakats när du vridit dig i någon speciell vinkel eller att när lyft något mycket tungt, men detta är en väldigt liten sannolikhet. Det mest sannolika i ditt fall är inte överbelastning, tvärt om. Du har antagligen underbelastat din rygg. Ryggen måste tränas för att vara frisk vilket du inte har gjort på länge!

Åtgärd

För att undvika smärtan måste du röra på dig. Det är inte bra för ryggen att vara stillasittande utan gör bara smärtorna värre! Fysisk aktivitet är det allra bästa för att ryggen. Om du börjar gå till jobbet och motionera, så som jag sagt att du ska göra, kommer din rygg att smärta mindre efter en period. Under tiden då du precis påbörjat motionen kan ryggen smärta mycket och därför bör du få smärtstillande utskrivet för att minimera det onda. Men för att minska problemet ytterligare om du fortfarande lider av det efter ett fåtal veckor, rekommenderar jag att du tar kontakt med en sjukgymnast eller en kiropraktor som kan ge dig råd och tips. För vidare information om dina nya vanor angående motionen, ta en titt på inlägget övervikt.

Du kan faktiskt också hjälpa din rygg genom att må bra psykiskt. Vid stressiga och jobbiga perioder i livet går man ofta och spänner sig mycket vilket kan bidra till smärta i ryggen och andra ställen på kroppen. Detta kan du läsa mer om här.

 

Källa

-          1177 http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ont-i-ryggen/

-          Unimed http://www.unimed.se/index.asp?page=66

-          Sbu http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Ovrig/Akut-rygg--och-nacksmarta/#4

/Moa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0