Rökning och cigaretter-Fakta-Coaching till Ubbe

Rökning

Rökning är skadligt och innebär en risk som många inte är villiga att ta. Vi har alla hört att cigaretter är dåliga för kroppen. Man kan tro att det är enkelt att kunna avstå när vi vet hur skadligt det är. Men för många rökare är det svårt. Den som en gång fastnat i ett beroende av nikotin och cigaretter kan ha svårt att sluta, även om de innerst inne vet att det inte är bra. Rökningen kan ha flera olika anledningar; som en avkoppling och ett sätt att komma undan en stressig vardag, som en kompensation för att någonting ledsamt och jobbigt har hänt, som en belöning för att man har gjort något bra eller någon helt annan anledning. Rökningen skapar både ohälsa och död i samhället. Varje dag dör ca tiotusen människor av rökning vilket motsvarar ca 5 miljoner dödsfall per år i värlen. Ca 6000-7000 personer per år dör i förtid i Sverige på grund av detta. Men vet vi egentligen vad det är i cigaretterna som är hälsofarligt? Vad kan vara så farligt att endast några om dagen kan orsaka så pass många dödsfall? Det ska jag försöka förklara.

 

Bild källa: http://www.flickr.com/photos/15708236@N07/2747317786/sizes/z/in/photostream/ 
Av: Jphilipg på Flikr

Vad gör cigaretten så farlig?

Cigaretterna innehåller en hel del ämnen som skadar oss. De skadar olika delar i kroppen beroende på vilka egenskaper de har. Här är några av ämnena:

 
Ammoniak: Irriterar slemhinnorna i bland annat näsan

Nikotin: Mycket giftigt i för stora doser, samt lika beroendeframkallande som kokain enligt undersökningar. Orsakar kräkningar, darrningar, krampanfall och ibland döden. Efter tio sekunder från det att rökaren andats in nikotinet finns det i hjärnan.

Nitrosaminer: Cancerframkallande

Formaldehyd: Cancerframkallande

Glykol: Skadar nervsystemet och njurarna

Arsenik: Nervskadligt och cancerframkallande

Kolmonoxid: Kan i koncentrerad form blockera de röda blodkropparna vilket leder till att syreomsättningen i kroppen försämras

Tjära: Fastnar i lungorna och om man röker 1 paket om dagen i ett år får man i sig en deciliter tjära.

Vätecyanid: Ett gift som förr i tiden användes som avrättningsmetod i gaskamrarna.

 

 

Några negativa saker med rökningen:

  • Dyrt
  • Hälsoskadligt och dödligt (bl.a muncancer,lungcancer, kol, skador på organ)
  • Tänderna blir bruna
  • Man får lättare rynkor
  • Andedräkten försämras
  • Blodcirkulationen försämras
  • Konditionen försämras
  • Högt blodtryck


Få hjälp att sluta röka

 Har du bestämt dig för att sluta röka är det svårt att göra det utan stöd eller hjälp. De flesta söker hjälp hos en psykolog, ringer för att få stöd via telefon eller har någon närstående som hjälper och håller koll på hur det går. Om du vill ringa och få hjälp via telefon kan du ringa till Sluta-röka-linjen på: 020- 84 00 00. Eller om du ringer från mobil: 0771- 84 10 10. Det kostar som ett vanligt samtal.

Viktigt att tänka på - Ubbe:

Något väldigt viktigt när du ska sluta röka är att inte sluta hastigt, utan trappa ner i steg. Om du slutar tvärt känner kroppen av det och det är nästan omöjligt att inte börja röka ännu mer än innan om man har lyckats hålla sig borta ett tag, eller att man försöker kompensera för begäret genom att tröstäta vilket kan leda till andra allvarliga problem. Man bör alltså dra ner i sakta tempo så att kroppen vänjer sig. Du ska också ta nikotintuggummin som är otroligt mycket bättre än cigaretter men ändå balanserar kroppens nikotinbegär en del.

Följ råden ovan. Du ligger risigt till, om du inte slutar röka kan du få hjärtinfarkt och i värsta fall dö. Din rökning kan vara orsaken till ditt höga blodtryck och din risk för sjukdomar ökar. Lungorna blir sämre då de fylls med kära. Mer blodfetter bildas och detta kan leda till blodproppar och hjärt- och kärl sjukdomar. Varje sak som jag räknat upp kan leda till döden.  

Det är svårt, men långt ifrån omöjligt att klara av. Med en stark vilja och motivation kan du klara det och leva ett bättre liv som inte kretsar runt cigaretterna! Visa att det är du som har kontroll över begäret och inte tvärt om! 




Källor: www.nyfikenvital.org/?q=node/1429

www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/Farre-dor-av-passiv-rokning/

www.mimersbrunn.se/Tobak_7371.htm

http://www.rokfriungdom.se/tobak/fakta.php

http://www.tobaksfakta.se/bibliotek/tobaksskador/halsoeffekter-av-rokning/

http://www.lungorna.weebly.com/cigaretters-inneharingll.html

http://www.slutarokalinjen.org/

/Moa


Kommentarer
Postat av: Fröken Lena

Mycket bra - du visar att du förstår komplexa samband som du för välutvecklade resonemang om.

2011-12-08 @ 23:14:39
URL: http://eleverutangränser.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0