Högt blodtryck-Ubbe

Blodtryck kallar vi trycket i blodådrorna när blod pumpas ut och in genom hjärtat. Trycket som är högst uppstår när hjärtat pumpar ut blod i artärerna och det lägsta uppstår när förmaken fylls på igen. Blodtrycket ökar med åldern, vid stress och när man är aktiv.

Orsak
Högt blodtryck kan ha flera olika orsaker. Livsstil, matvanor, stress och övervikt är några saker som påverkar det hela och som du kan göra något åt. Genom att ändra din livsstil kan du få ett lyckligare och hälsosammare liv och du sänker samtidigt ditt blodvärde.

Symptom
Oftast har man små symptom, som lätt huvudvärk och trötthet, men vid väldigt högt blodtryck kan man må mycket illa, ha svår huvudvärk, vara trött och ha svårt att andas. Högt blodtryck ökar även åderförfettningen. Det gör att blodkärlens väggar blir hårdare och mindre elastiska. Hjärtat behöver då jobba hårdare för att pumpa runt blodet. Detta ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdomar och försämrar blodcirkulationen i benen.

Åtgärder
Ditt höga blodtryck oroar mig mycket då det, tillsammans med dina andra problem som övervikt och rökning, kan ge dig otroligt stora problem om du inte gör något åt detta. Livsstilen och vikten är något du kan ändra på för att minska blodvärdet. Ett antal studier visar att personer som går på en kost med mindre kolhydrater lättare får ner sitt blodvärde. Detta är väldigt viktigt för att du ska minska dina risker för sjukdomarna och skadorna du riskerar att få om du har högt blodvärde. Det finns faktorer du inte kan påverka som arvsanlag och kön men de flesta går att påverka, bara man vill;

  • rökning
  • höga kolesterolvärden
  • diabetes
  • kraftig övervikt
  • felaktig kost
  • stillasittande livsstil
  • hög alkoholkonsumtion
  • högt saltintag


Undersökningarna visar också att regelbunden motion som promenader, cykling och simning sänker trycket en del. Om du följer mina anvisningar kommer du påverka trycket positivt och därmed minska riskerna för de olika sjukdomarna.

 

Källa

-          Titano biologi. Av Henriksson, Anders (2008) sid. 255

-          Kostdoktorn http://www.kostdoktorn.se/blodtryck http://www.kostdoktorn.se/13-studier-lchf-bast-for-vikt-blodfetter-och-blodtryck

-          1177 http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hogt-blodtryck/


/Moa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0